Servidor Mapas

Servidor Mapas

 Mapa de la Web 2.0

Convidats en línia

We have 1 guest online

Associats


Lost Password?

Sindicación

Crònica de la Jornada Espiral 2007 PDF Print E-mail
Written by Espiral   
Thursday, 14 June 2007

Finalment va arribar: divendres 8 i dissabte 9 va tenir lloc la Jornada Espiral 2007 en la qual hem tingut ocasió de conèixer-nos i compartir inquietuds i experiències. Les comunicacions estan disponibles a l'enllaç Comunicacions 2007 i Edublogs 2007 del menú "Jornada Espiral".

Com a novetat, enguany la Jornada ha ocupat dos dies ja que, a més de les comunicacions i ponències que venien essent habituals, hem incorporat el I Premi Espiral d'Edublogs.

En aquesta ocasió hem pogut descobrir de la mà de Xavier Belanche una sorprenent manera de ser a la xarxa, el Twiter; Vicenç Martínez ens va presentar una experiència d'ús de wikis a secundària, demostrant que els wikis són una "eina" transparent i útil; Bernat Orellana ens va fer refelxionar sobre la necessitat de fer pàgines accessibles a persones amb discapacitat i ens va sorprendre amb la quantitat d'aplicacions que ha desenvolupat en aquest sentit i que serien mereixedores d'un major reconeixement i suport per part de l'administració. Per acabar la sessió de divendres l'Albert Pérez ens va presentar "La Prestatgeria", una aplicació per a escriure "llibres d'aula" d'una manera col·laborativa i tenir el treball fàcilment accessible, modificable i recuperable a la xarxa.

La sessió de divendres va comptar amb un Panell d'experts que ens van fer gaudir amb el saber i les reflexions que han anat recollint en el seu camí "edublocaire": Tíscar Lara, Felipe Zayas, Bea Marín, Xavier Suñé, noms propis d'aquest àmbit que continuen enriquint la seva participació a la Jornada amb les paraules dels seus blocs.

I després, temps per aprendre dels blocs premiats. Les presentacions es van dividir en dues sales:

 Sala 1
Sala Joan Fuster 

Blocs d'aula

Euskaljakintza
Entre lilas y amapolas olvidado
Cuaderno de Psicología

Blocs de Centres

BioGeo
Guía de Información académica e Profesional
iesquintana.net

 

Blocs de Col·lectius

CHIODO SCHIACCIA CHIODO
Iguales en Las Tres Mil
A Nosa Biblioteca 3.0

Mencions

Zonatic-n
Fem química!
Blog de Mar Gallego

Blocs de Professores i Professors

A pie de aula
Las TIC en Plástica
La lechuza de Minerva

 

  

La Jornada va finalitzar amb dos blocs ponències més. Al primer Amir Yazdani-Pedram, acabat d'arribar des de Xile, va fer que "centréssim la mirada" cap a la veu mitjançant un podcast en el qual s'explicava com fer podcasts educatius; la veu va ser també el mitjà amb el qual vam tenir contacte amb en Josep Vicent Pruñonosa, que no va poder assistir a la Jornada. La seva veu, però, anava acompanyada de les imatges de la presentació de la seva experiència amb blocs i wikis amb alumnat de secundària. Els blocs, aquesta vegada a un entorn universitari, van ser l'eix de la comunicació d'en Francesc Balaguer, tot i que va insistir que les conclusions del seu treball són aplicables a altres àmbits educatius.
Al darrer bloc de comunicacions en Ramon Barlam i en Ferran Mas ens van presentar el projecte Kampus de les Aules Obertes, basat en Moodle; per acabar, Oriol García-Alzórriz ens il·lustrà sobre una nova aplicació (que no eina), Col·lex, per iniciar l'alumnat en els conceptes de classificació mitjançant bases de dades alhora que es fan col·leccions útils per a l'aula.

Ep, no ens oblidéssim! En Jordi Guim va presentar el servidor de mapes conceptuals d'Espiral i en Xavier Suñé ens va convidar, mitjançant una presentació suggerent, a un hacklab que està preparant per al mes d'octubre.

 Image

 I, per acabar, el lliurament dels I Premis Espiral d'Edublogs, un dels moments més emotius de la Jornada (però no l'únic). Podeu veure algunes imatges a aquesta adreça.

Bé, se'ns fa difícil fer la crònica d'una Jornada en la qual el món blocaire ha tingut tan protagonisme perquè moltes de les coses ja s'han dit. On? Als blocs. Segurament ens deixarem algunes referències, però el sentiment general el podreu copsar si seguiu els enllaços:

Volem agrair des d'aquí la dedicació de tots els participants: dels qui han fet les ponències per compartir amb tots nosaltres la seva tasca i, a més, han tingut la flexibilitat necessària per ajustar-se al ritme gairebé sense descans de la Jornada; dels assistents per enriquir la Jornada amb les seves inquietuds, suggeriments i preguntes. I a tots per les converses de les pauses-cafè i el dinar que ens permeten aprofundir en el coneixement dels projectes que més ens han interessat i de les persones que hi a al darrere fent-los possible. Properament posarem a la vostra disposició el text de les comunicacions a la secció corresponent d'aquest portal.

També volem agrair, molt especialment, el Col·legi de Doctors i Llicenciats i la seva secretària, Dolors Martí, per les seves paraules i tot el suport que ens han ofert en l'organització de la Jornada a la seu del Col·legi; el senyor Joan Badia, Director General d'Innovació del Departament d'Educació, que des de la seva conferència inaugural va afirmar que l'assistència a events com aquest fa que l'administració sigui més conscient dels reptes que ha d'assumir estimulant iniciatives i donant suport al professorat innovador i finalment ens va animar a no oblidar que l'objectiu darrer ha de ser millorar l'èxit escolar; el senyor Jordi Vivancos, Responsable de Projectes TIC per a l'Educació, per les seves reflexions sempre lúcides, en aquest cas sobre l'ús d'un terme, "eina", que potser es queda petit quan ens referim a "aplicacions" que tenen moltes potencialitats.

No ens podem oblidar de la col·laboració d'Edebé Digital (http://www.edebedigital.com/home/) que va concedir una pissarra digital Mimio als cinc blocs guanyadors i al Rotary Club Barcelona 92 ( http://www.rotarybarcelona92.com/) que va estimar premiar amb una baldufa natural i una gravadora digital els blocs:

  • Educarueca: per la promoció de la cultura i de l'educació per a la pau.
  • Iguales en las 3000: per la temàtica: igualtat de gènere i valors i per la valent defensa del seu institut.
  • Los niños como filósofos: per l'estímul de la reflexió filosòfica als nens i per la capacitat d'implicar tot el professorat i alumnat de primària del centre. 

A més, va premiar amb una gravadora digital cadascun dels cinc segons premis.

Esperem que a la propera edició comptarem de nou amb la seva desinteressada col·laboració.

ImageImage 

 

 
< Prev
© 2013 Espiral, educació i tecnologia
Joomla! es Software Libre distribuido bajo licencia GNU/GPL.